Nieuws

Student verkiesbaar voor Provinciale Staten

Een student hbo-rechten heeft zich kandidaat gesteld voor de Provinciale Staten. Jaap van der Heijden (24) is nummer acht op de GroenLinks-lijst voor de provincie Utrecht. De verkiezingen zijn op 2 maart.

Maak je kans?
‘Als ik heel reëel ben, niet echt. GroenLinks heeft nu 4 zetels in de provincie. Dat zou dus moeten verdubbelen wil ik een kans maken. Maar daar gaat het me ook niet om.’

Waar is het je dan om te doen?
‘Vanuit de partij was er de vraag om kandidaten die een goede afspiegeling van de achterban vormen. Ik vertegenwoordig dus de studenten.’

Hoe voer je campagne?
‘Ik flyer, plak posters, ga naar bijeenkomsten en laat mijn gezicht zien Maar ik voer geen persoonlijke campagne. Het gaat om de ideeën, niet om de poppetjes.’

Je bent ook lid van DWARS, GroenLinkse jongeren
‘Bestuurslid zelfs. Ik ben secretaris van de landelijke beweging. En ik werk voor de Tweede Kamerfractie.’

Wat doe je daar?
‘Ik onderhoud het contact met de achterban. Als mensen vragen hebben over de partij, ben ik een van de mensen die ze kunnen spreken.’

Kun je al die activiteiten wel combineren met je studie?
‘Mijn studie ligt al een klein jaartje stil. Ik heb aan GroenLinks mijn handen al vol. In mei stop ik met het secretariaat van DWARS. Als ik toch statenlid wordt, dan blijft de werkdruk denk ik gelijk. En anders kan ik verder met die studie.’