Studentenprotest in beeld

Op het Malieveld in Den Haag was vrijdagmiddag een studentenprotest tegen voorgenomen bezuinigingen op onderwijs. Het ging met name om de zogenaamde Halbe-heffing.

Staatssecretaris Halbe Zijlstra stelde eerder voor om langstudeerders (studenten die meer dan één jaar uitlopen op hun studie) te beboeten met 3.000 euro extra collegegeld per jaar.

Zijlstra betrad aan het einde van het protest dan ook het podium, maar hij werd begroet met luid ‘boe’-geroep, een fluitconcert, harde vuurwerkknallen en kleine voorwerpen die in zijn gezicht werden gegooid. Hierop bedankte hij vermoedelijk eerder dan de bedoeling was de menigte en vertrok.

Verder spraken onder andere Alexander Pechtold (fractievoorzitter D66), Guusje ter Horst (voorzitter HBO-raad), Job Cohen (fractievoorzitter PvdA) en een aantal prominenten van diverse studentenbonden. Er was ook een debat tussen kamerleden van CDA, GroenLinks, SP en VVD. Hoewel er van te voren was afgesproken dat Emile Roemer (fractievoorzitter SP) zelf geen spreektijd zou krijgen, mocht hij uiteindelijk alsnog de studenten komen toespreken. Achteraf zei hij daarover met zijn karakteristieke grijns: "Alles is weer koek en ei. Ik ben geen man met lange tenen."

De manifestatie verliep aanvankelijk overzichtelijk en rustig, maar na afloop trokken een aantal demonstranten naar de binnenstad. Bij het Plein, naast het Binnenhof, gooiden een aantal protesteerders stenen, vuurwerk en blikken bier naar de ME. Deze had de toegang tot het Binnenhof geblokkeerd. Na ongeveer een half uur voerden ze een charge uit, waarna het Plein werd schoongeveegd. De studenten werden over de Korte Voorhout terug naar Centraal Station gedreven. Daarmee was de demonstratie definitief ten einde.

Vooraf werd al gewaarschuwd voor dergelijke opstootjes. Daardoor waren politie en ME goed voorbereid. Ook het ordeteam van de organisatie, bestaande uit ongeveer zeshonderd vrijwilligers, hielp mee de rust te bewaren; zij en de organisatoren van het protest kregen achteraf complimenten van burgemeester Jozias van Aartsen (VVD) voor een over het algemeen erg ordelijk en rustig verlopen demonstratie.

Bert van Laar is naast stagiair bij Trajectum ook als vrijwilliger betrokken bij de Landelijke Studenten Vakbond.