Vanaf nu kun je Trajectum volgen op Bluesky. Waar we voorheen onze berichten op X deelden, doen we dat nu op een ander snelgroeiend social mediaplatform.
Bluesky wordt ook wel ‘het nieuwe Twitter’ genoemd. De afgelopen anderhalf jaar is het sociale netwerk gegroeid van 50.000 naar ruim 20 miljoen gebruikers. Eind november kwam er dagelijks een miljoen gebruikers bij. Daar zijn meerdere redenen voor.
Haat en racisme
Twitter werd eind 2020 overgekocht door Elon Musk, de baas van Tesla. Hij veranderde de naam naar ‘X’ en er kwam steeds meer kritiek op het platform. Er werd niet of nauwelijks gemodereerd, haat en racistische berichten namen toe en Musk gebruikte X om invloed uit te oefenen op de Amerikaanse verkiezingen.
Verschillen tussen X en Bluesky
Bluesky bestaat al sinds 2019, maar groeit de laatste maanden enorm. Op het eerste gezicht lijkt het platform bijna op een kopie van X. Als gebruiker kun je korte berichten plaatsen van maximaal 300 tekens.
Er zijn toch een aantal grote verschillen. Zo zijn de gesprekken tot nog toe vriendelijker dan op X, mogelijk omdat het blokkeren van personen beter werkt. Ook kun je antwoorden verbergen en een ‘custom feed’ (soort eigen groep) creëren waarbinnen je berichten deelt (bijvoorbeeld een groep met alleen docenten, of een groep met mensen die dezelfde games spelen).
Technisch
Ook op technisch gebied zijn er flinke verschillen. X wordt beheerd en gecontroleerd door één bedrijf, terwijl Bluesky beheerd wordt door een protocol (een samenwerking van gebruikers). Daardoor ligt de macht meer bij die gebruikers en niet bij de eigenaar.
Dit uit zich bijvoorbeeld in de mogelijkheid voor gebruikers om hun eigen server te beheren of de mogelijkheid tot dataportabiliteit (daar moet je wel technisch voor zijn). Op deze manier krijg je niet te maken met een geheimzinnig algoritme, zoals bij X het geval is.
Ben je niet zo technisch aangelegd, dan kun je ook kiezen voor de traditionele aanpak waarbij het platform alles regelt.
Kritiek
Er zijn niet alleen lovende reacties op Bluesky. Op het platform zie je vooral berichten van mensen die jij volgt of leuk vindt en minder online haatberichten. Volgens social media expert Joey Scheufler heeft dat risico’s, zegt hij tegen EenVandaag. ‘Je wordt dan alleen bevestigd in je eigen mening.’ Het zou een bubbel kunnen creëren, waardoor je minder andere meningen hoort.
Ook anders dan op X: als gebruiker van Bluesky kun je zogenaamde starter packs kiezen. Je volgt dan meteen een groep mensen die in dat starterpack zitten (bijvoorbeeld een hele groep Nederlandse journalisten).
Overstap
Trajectum is niet het enige journalistieke nieuwsplatform op Bluesky. Ook andere nieuwsplatforms van onderwijsinstellingen zoals DUB (Universiteit Utrecht) en Folia (Universiteit van Amsterdam) hebben een profiel. Hogeschool Utrecht zelf heeft dat nog niet, maar op het X-account van de HU gebeurt weinig meer.
Eind november besloot ook de journalistieke website Villamedia de overstap naar Bluesky te maken. Ter onderbouwing schreef de hoofdredacteur over ‘de kernwaarden van onafhankelijke journalistiek en democratische besluitvorming’ die ‘niet meer verenigbaar zijn met de manier waarop X door zijn eigenaar wordt bestuurd, gebruikt en misbruikt.’
De hoofdredacteur van Trajectum verwoordt het zo: ‘Onze doelgroep zit er niet of nauwelijks meer. Er komt geen verkeer meer naar de site. Het bedrijf en zijn leider stimuleren controverse en haat. Daar voelen we ons niet bij thuis. Meer dan genoeg redenen om te stoppen met X. Ik ben vooral benieuwd of we op Bluesky veel medewerkers en studenten van de HU gaan tegenkomen. We volgen ze graag.’
Volg Trajectum hier op Bluesky:
Docenten en studenten zijn blij met een nieuwe manier van beoordelen, zonder cijfers. Maar er zijn ook zorgen, over cum laude en doorstroming naar masters.
— Trajectum – Hogeschool Utrecht (@trajectum.bsky.social) 5 december 2024 om 15:52
[image or embed]