Nieuws

Utrechtse verkiezing ‘huisjesmelker’ afgeblazen

De verkiezing van Utrechtse Huisjesmelker van het Jaar gaat niet door. De reden: het groot aantal genomineerde huisbazen dat bedreiging en geweld niet schuwt.

Bij meer dan 40 procent van de circa zestig aanmeldingen is sprake van intimidatie en in sommige gevallen zelfs fysiek geweld, melden de organisatoren USF Studentenbelangen en SP-jongerenclub ROOD. Hierdoor is het ‘onverantwoord’ om een huisbaas tot Huisjesmelker van het Jaar uit te roepen. Want USF en ROOD willen dat studenten door de nominatie niet nog verder in de problemen komen.

Bijna alle studenten die hun huisbaas voordroegen zeggen zeer ontevreden te zijn over de huisvesting. Maar zij ondernemen geen actie omdat ze bang zijn voor represailles. De prijs is maandag 1 maart in bewaring gegeven aan Harrie Bosch (rechts op de foto), de Utrechtse wethouder van volkshuisvesting.

Volgens USF-voorzitter Joanna O’Connor is het beter om de prijs dit jaar te parkeren en volgend jaar weer een verkiezing uit te schrijven. ‘Er is momenteel zo’n grote druk op de kamermarkt dat huisbazen veel macht hebben. We wachten tot de gemeente de huurteams heeft ingesteld waardoor de huurders meer te zeggen krijgen. Volgend jaar gaat de verkiezing weer door.’

De uitslag van de landelijke Huisjesmelker van het Jaar, georganiseerd door ROOD en de Landelijke Studentenvakbond (LSVb), wordt deze week verwacht.