Vakbonden: HU maakt inbreuk op stakingsrecht

‘Deze HR-directeur heeft niet opgelet tijdens het college stakingsrecht. Het kenmerk van een staking is juist dat mensen er last van hebben', zegt de vakbond over de HU.

Foto Kees Rutten

De vakbonden Algemene Onderwijsbond (AOb) en FNV Onderwijs & Onderzoek vinden dat de HU inbreuk maakt op het stakingsrecht. Aanleiding is de mededeling van de directeur Human Resources dat het onderwijs niet gehinderd mag worden door de staking.

Onder de kop ‘Hogeschool Utrecht ondermijnt stakingsrecht’ bekritiseert de AOb de houding van de hogeschool over de onderwijsstaking op 15 maart, zoals Trajectum eerder meldde.

AOb-sectorbestuurder hbo Roelf van der Ploeg zegt in het artikel: ‘Staken is een recht, het mag gewoon en als je lid bent van de bond krijg je een stakingsuitkering als er loon wordt ingehouden. Het is alleen netjes dat je het van tevoren meldt zodat studenten niet voor niks komen.’

Verder zegt hij: ‘Deze HR-directeur heeft niet opgelet tijdens het college stakingsrecht. Het kenmerk van een staking is juist dat mensen er last van hebben. Ik schaar dit onder het kopje “gebrek aan ervaring”. In het primair onderwijs zul je niet zien dat besturen zeggen dat leraren zelf vervanging moeten regelen.’

Ook Jan Boersema van FNV Onderwijs & Onderzoek zegt in het artikel dat dit ‘absoluut niet door de beugel kan’ en hij zal contact opnemen met de hogeschool.

Spierballentaal

De Hogeschoolraad (HSR) steunt de acties van de vakbonden en gaat de studenten en medewerkers actief informeren. Woensdag 13 maart om 17.00 uur organiseert de raad een bijeenkomst aan de HU hierover.

‘Campagnetijd’, reageert HU-woordvoerder Seger Pijnenburg op de uitlatingen van de vakbonden. ‘In de aanloop naar de acties bezigen ze spierballentaal.’ Kort geleden is er in het hbo een cao afgesloten dus er is geen discussie over arbeidsvoorwaarden, zegt hij. ‘Daarom lijkt het voor het hbo meer een demonstratie dan een staking.’ Volgens hem zijn stakingen meestal bedoeld om kracht bij te zetten in onderhandelingen over de arbeidsvoorwaarden. Hij wijst erop dat ook andere hogescholen dit vinden, net als de Vereniging Hogescholen. ‘Staking is een verworven recht dat je zorgvuldig in kan zetten als het nodig is.’

Reageer!
Deel via...

Geef een reactie Let bij het reageren op onze spelregels.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

2 reacties

 1. reactie van een buitenstaander: ongelooflijk hoe een ondersteunende dienst – dus aan het onderwijs(proces) – zichzelf weer zo boven de docenten en het onderwijs stelt, zoals we helaas maar al te goed kennen van deze hogeschool.

  Alles wat niet onderwijst: jullie staan ten dienste van het onderwijs, niet andersom.

  1. Kom daar maar eens om bij een gemiddelde HRM afdeling. Die zitten in de regel hun eigen agenda’s te bedenken.
   Ik vond het oorspronkelijke artikel met de opmerking van die directeur ook nogal apart, maar vraag me vooral af of dit soort onenigheid en onbeholpenheid lang na blijft etteren op onze digitale snelweg.
   Stel dat zo’n jongen nog eens DE HRM-baan van zijn leven gaat tegenkomen, wat dan?!
   Dit soort uitspraken staat toch een weinig leuk ende professioneel op de CV.

   Eigenaardig om te moeten concluderen dat er altijd wel ergens in de HU-spelonken een manager rondloopt die op negatieve manier de pers weer weet te bereiken. Het is echt een gave…