Nieuws

Verder uitstel heropening hoger onderwijs ‘ondenkbaar’ en ‘onacceptabel’

Foto Kees Rutten

Het is nog steeds onzeker of hogescholen en universiteiten vanaf 26 april open mogen. De geplande datum blijft gehandhaafd, maar een besluit daarover is met een week uitgesteld. De Vereniging Hogescholen en studentenorganisaties bepleiten een definitieve heropening van de instellingen.

Dat bleek gisteren tijdens de persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge. Dinsdag 20 april maken zij bekend of studenten weer een keer per week onderwijs krijgen op de instelling, zoals de bedoeling is. Maar dat kan alleen als het aantal coronabesmettingen afneemt.

Maurice Limmen, voorzitter van de Vereniging Hogescholen (VH), pleit voor meer duidelijkheid. ‘We weten al langer dat coronabeleid tot op zekere hoogte gaat om dagkoersen, maar wij gaan ervan uit dat dit besluit volgende week definitief wordt’, zegt hij in een reactie op de site. ‘Wij staan klaar om studenten weer veilig fysiek onderwijs te geven. Dat is ook hard nodig want veel van onze studenten, docenten en medewerkers snakken daarnaar.’

Fysiek onderwijs broodnodig

Eerder werd de opening van hogescholen en universiteiten een week uitgesteld, wat volgens Rutte een ‘enorme domper’ was. Studentenorganisatie ISO vindt verder uitstel van fysiek onderwijs ‘ondenkbaar’. ISO-voorzitter Dahran Çoban: ‘Eén keer per week naar de instelling mogen is geen luxe, maar broodnodig voor studenten die al een jaar volledig online onderwijs volgen. Juist daarom is het noodzakelijk dat het kabinet haar belofte waarmaakt, op 26 april moet de beeldschermstudent terug in de collegebanken.’

Ook studentenorganisatie LSVb noemt verder uitstel ‘onacceptabel’. Voorzitter Lyle Muns: ‘Het collegejaar loopt al bijna op zijn einde. Als het hoger onderwijs op 26 april met één fysieke les in de week opengaat dan kunnen studenten nog enigszins fatsoenlijk dit absurde jaar afronden.’

Over de sneltesten die beschikbaar zouden zijn, is volgens een HU-woordvoerder nog niks bekend. Die zijn overigens niet verplicht maar dragen wel bij aan een veilige heropening van het hoger onderwijs.  

Openingsplan in zes stappen

Tijdens de persconferentie gisteren presenteerde Rutte en De Jonge een openingsplan in zes stappen. De eerste stap is dat per 28 april winkels en terrassen open kunnen, de avondklok vervalt en dat mensen twee personen in plaats van een op bezoek mogen krijgen. Maar dat kan alleen als het aantal coronabesmettingen is verminderd, benadrukten zij.

Los van de mogelijke spoedige heropening van hogescholen en universiteiten, participeert de HU vanaf maar in een pilot waarin onderzoek wordt gedaan naar sneltesten. Dit gebeurt in acht regio’s in samenwerking met onder meer andere onderwijsinstellingen. Deze en volgende week krijgen zo’n 2000 HU-studenten een zelftest en enquête thuisgestuurd met het verzoek aan de proef mee te werken. Daarnaast worden geselecteerde studenten en medewerkers vanaf volgende week donderdag op HU-locaties getest op corona.

Ook interessant: Studenten de boom in voor Amelisweerd