De Tweede Kamer stemde gisteren tegen de motie om onbetaald stagelopen te verbieden. De jongerentak van vakbond CNV en het studentenoverleg ISO zijn teleurgesteld.
Dinsdag 11 juni stemde de Tweede Kamer over de motie van GroenLinks-PvdA. De partij wil een verbod op onbetaalde stages. Ondanks de overhandiging van een petitie – 25.000 keer getekend – is de motie verworpen. ‘Nu blijven stagiairs voor hun levensonderhoud afhankelijk van de welwillendheid van hun werkgever’, zegt de teleurgestelde CNV Jongeren-voorzitter Casper Cornelisse.
Cijfers
Een kwart van de hbo-studenten krijgt geen stagevergoeding. Onder mbo-studenten ligt dit percentage nog veel hoger: 59 procent krijgt niks. Voor universitaire studenten is dit 33 procent.
Stagelopen wordt voor een grote groep studenten financieel onhaalbaar, berichtte de Volkskrant gisteren. Om de hoge lasten te betalen, werken veel jongeren naast hun studie. Maar wanneer ze een fulltimestage lopen, blijft er nauwelijks tijd over voor een bijbaan.
Petitie
De petitie van het CNV en het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) werd vlak voor de stemming tevergeefs overhandigd, om ‘extra kracht bij te zetten’. Daarin eisten ze ook dat er geen onderscheid zou zijn op basis van opleidingsrichting of sector in het minimum van een vergoeding. Daarnaast wilden ze een heldere stageovereenkomst met duidelijke rechten en plichten.
Hoop
Er is nog hoop voor studenten. Op dit moment loopt er een onderzoek naar het geven van een minimale stagevergoeding. Mogelijk stemt de Tweede Kamer na de uitkomsten van dit onderzoek nog een keer over een soortgelijke motie en is er dan wel goed nieuws voor studenten. Ook de voorzitter van het CNV vermoedt dat veel Kamerleden eerst de uitkomst van het onderzoek afwachten. De resultaten zijn er naar verwachting eind 2024.