Achtergrond

Vijftien must-have apps

’s Ochtends lees je in bed op je iPad het laatste nieuws. Op de wc check je de tweets van je vrienden en tijdens het ontbijt post je foto’s op Facebook. Je kunt niet meer zonder apps. De truc is alleen om tussen de duizenden iFart’s en iTinkle’s de echte juweeltjes te vinden. Hieronder vijftien must-haves.

Dropbox
[apple, android]
(gratis)
Dropbox synchroniseert je documenten online tussen verschillende computers en je smartphone of tablet, zodat je ze altijd en overal kunt raadplegen. Werk je aan een scriptie op je laptop, dan staat direct de laatste versie van het stuk op je pc en mobieltje. Daarnaast is Dropbox ook ontzettend handig als je met meerdere mensen tegelijk aan een project werkt. Je kunt gemakkelijke bestanden delen of tegelijk op verschillende plekken aan hetzelfde materiaal werken. Met de Dropbox app heb je niet alleen toegang tot je bestanden, je kunt ze ook bewerken in bijvoorbeeld tekstverwerker app Pages.

22Tracks [apple]
(1,59 euro)
Het optreden van 22Tracks oprichter Venz (@venz_Amsterdam) bij DWDD zorgde ervoor dat de app meteen 5000 keer werd gedownload. Een dag later won zijn bedrijf de Dutch Startup Awards 2011. Het programma stootte zelfs de eeuwige topper WhatsApp van de eerste plek in de AppStore. Met 22Tracks kun je tweeëntwintig verschillende muziek-playlists beluisteren met elk tweeëntwintig nummers, geselecteerd door diverse dj’s. Dankzij de speellijsten, ingedeeld op genres als disco, electro, hiphop en rock, kun je zo op een simpele en makkelijke manier nieuwe muziek ontdekken.

Wikipedia Mobile [apple, android]
(gratis)
Wikipedia is misschien niet de meest betrouwbare bron voor informatie, maar wel een gemakkelijke plek om je even snel in te lezen over zeebevingen, organolithiumchemie of de tijdritten van Aleksandr Porsev. De mobiele versie geeft op een overzichtelijke manier alle artikelen weer en toont je op een kaart ook informatie over de gebouwen en plekken om je heen.

iStudiez Pro [apple]
(2,39 euro)
iStudiez helpt studenten en docenten hun leven te organiseren: afspraken maken, colleges plannen en opdrachten bijhouden. iStudiez is niet alleen een overzichtelijke agenda, het vertelt je ook in een mooi menu welke taken je nog moet uitvoeren en met wie. In een adresboek kun je contactgegevens van medestudenten en docenten opslaan. De app kan de gegevens ook draadloos synchroniseren tussen je laptop, iPad of iPhone.

Prezi Viewer [apple]
(gratis)
Powerpoint-killer Prezi heeft een app ontwikkeld voor de iPad. Met de Viewer kun je de flitsende presentaties die je op Prezi.com hebt gemaakt bekijken. Maar je kunt natuurlijk ook je iPad aansluiten op een beamer en ze tijdens een voordracht projecteren.

Zite [apple]
(gratis)
Zite kan van alle blogs, sites, feeds en Twitter-accounts die je leest een persoonlijk magazine maken. Dat kan Flipboard ook, maar het bijzondere aan Zite is dat het leert van je gebruik. Het leert wat je interesses zijn en maakt er dan zelf een aantrekkelijk e-magazine van met alleen die stukken die je echt wilt lezen. De app werkt vooralsnog alleen op de iPad.

Qwiki [apple]
(gratis)
Nuttige informatie hoeft niet saai en grijs te zijn. Tenminste, niet met Qwiki. Het programma verzamelt automatisch allerlei info voor je over een onderwerp van sites als Wikipedia, Flickr, Google en duizenden andere bronnen en maakt daar een soort mini-docu van met foto’s, kaarten en video’s. De informatie wordt zelfs voorgelezen.

Nalden
[apple]
(gratis)
Professioneel blogger, nerd en entrepreneur Nalden brengt dagelijks nieuwe blogs over kunstenaars, hippe producten, mooie websites en inspirerende projecten. Zijn bijzondere website, nalden.net, is sinds kort ook als app beschikbaar op de iPad. De blogs vliegen als praatwolkjes over je scherm. Kantel je de tablet, dan krijg je ook video’s, fototentoonstellingen en bloedmooie wallpapers te zien. Een app zoals een app hoort te zijn.

Goodreader [apple]
(3,99 euro)
Een superrobuuste pdf-reader, waarmee je niet alleen documenten kunt raadplegen, maar ook tekeningen toevoegen, notities maken en stukken markeren. Je kunt er alles mee bekijken: handleidingen, boeken, magazines. Met de laatste versie kun je je verrichtingen zelfs meteen synchroniseren met bijvoorbeeld Dropbox. Erg handig dus als je onderweg wat werk wilt verrichten.

Scydo [apple, android]
(gratis)
Er zijn al behoorlijk wat apps te vinden waarmee je gratis kunt bellen met vrienden. Denk aan Skype en Fring. Scydo maakt het net iets gemakkelijker. Je hebt geen gebruikersnaam nodig, maar meld je aan met je telefoonnummer. Je werkt met je bestaande telefoonlijst en kunt dus –net als bij WhatsApp- direct zien wie ook van de app gebruik maken. Bellen gaat over de mobiele internetverbinding van je telefoon en is dus buiten je abonnementskosten verder gratis, maar pas wel op met de datalimiet van je provider en gebruik je 3G-verbinding niet in het buitenland. In het laatste geval konden het wel eens erg dure gesprekken worden.

Pulse News Reader [apple, android]
(gratis)
Het dagelijks bijhouden van tientallen websites en al je online vriendjes en vriendinnetjes kan behoorlijk tijdrovend zijn. Pulse News verzamelt alle berichten automatisch voor je en maakt er een kleurrijk en interactief mozaïek van. Al je leesvoer op een overzichtelijke en elegante manier gepresenteerd.

TuneIn Radio Pro [apple, android]
(0,79 euro)
Als je even niet wilt luisteren naar de geinponems van 3FM en ook iets anders zoekt dan het trage Skyradio, dan moet je zeker TuneIn aanschaffen. Daarmee kun je live luisteren naar duizenden radiostations van over de hele wereld. De stations zijn onderverdeeld op muzieksoort (hip-hop, jazz, top40, etc), maar je kunt ook gewoon een nummer intikken en het programma zoekt het radiostation waar het op dat moment te horen is. Verder kun je zoeken op locatie, een radiowekker instellen en programma’s opnemen.

Instapaper [apple, android]
(3,99 euro)
Tijdens het surfen kom je waarschijnlijk allerlei leuke artikelen tegen, maar vaak ontbreekt de tijd om het allemaal te lezen. Instapaper slaat de webpagina’s voor je op en geeft je de mogelijkheid om het later allemaal nog eens rustig door te lezen. De app geeft de stukken helemaal clean weer, zonder alle reclame en links die op de originele site staan.

Screens [apple]
(7,99 euro)
Wat is er beter dan één scherm? Twee schermen, natuurlijk. Met Air Display kun je je iPad, iPhone of iPod als tweede beeldscherm voor je computer gebruiken. Zo kun je Twitter, Facebook of bijvoorbeeld iTunes op je extra scherm plaatsen en houd je meer ruimte op je computerscherm over om te werken. Je kunt de programma’s overigens ook op je iPad of iPhone bedienen met je vingers.

Things [apple]
(7,99 euro)
Als je iemand bent die niets gedaan krijgt omdat je duizend en één dingen aan je hoofd hebt, dan moet je zeker Things downloaden. Things is een overzichtelijk en gemakkelijk te gebruiken task manager. Afspraken, deadlines, notities en projecten, deze app houdt het allemaal voor je bij. En je kunt de data ook nog draadloos naar je pc sturen. Je moet alleen wel flink in de buidel tasten voor deze elektronische coach.