Nieuws

Vis en sla kweken in leegstaande kantoorpanden

Is het mogelijk om over twee jaar vis en sla te kweken in leegstaande kantoorpanden? Ja, zeggen studenten van de faculteit Natuur en Techniek. Zij onderzochten in samenwerking met de broedplaats HUB voor Duurzaamheid in Amersfoort de haalbaarheid van stadslandbouw in leegstaande kantoorpanden.
 
Leegstand van kantoorpanden is een groeiend probleem, ongeveer zestien procent van de kantoorpanden in Nederland staat nu leeg. Dat kost bedrijven geld en het is zonde van de ruimte. Een creatieve oplossing voor leegstaande kantoorpanden is om er al dan niet tijdelijke stadslandbouw te realiseren. Ofwel het verbouwen en kweken van groente, fruit, vis en andere producten zoals dat nu in kassen en kwekerijen gebeurt. 
 
Volksgarden Supra
Het realiseren van stadslandbouw kan volgens de studenten vrij snel en eenvoudig met de Volksgarden Supra, een apparaat dat eruit ziet als een wasmachine. In de trommel groeit sla en in het midden hangt een lamp. Daaronder hangt een waterbak waarin witvis wordt gekweekt. De trommel draait steeds langs de waterbak zodat de stoffen die door de vissen worden afgescheiden de sla bemesten en andersom. Het gebruik van ruimte, water en energie is erg efficiënt met dit apparaat. Bovendien kan er een hoge omzet worden behaald omdat er zowel sla als vis in wordt gekweekt. Ondanks de hoge investeringskosten verdient het apparaat zich hierdoor binnen twee jaar terug, berekenden de studenten. 
 
Lokaal draagvlak
Een ander voordeel is dat de Volksgarden gemakkelijk en snel in een ruimte kan worden geplaatst en weer kan worden verwijderd. Hierdoor is stadslandbouw ook geschikt als oplossing voor kantoorpanden die tijdelijk leegstaan. De studenten onderzochten hoe juridisch en financieel haalbaar dit idee is. De gemeente Amersfoort moet het bestemmingsplan wijzigen en er wordt aanbevolen een afzetmarkt te zoeken onder lokale restaurants en winkels. Er moet lokaal dus veel draagvlak zijn om stadslandbouw te laten slagen. V

Volgens Derk-Jan Huisman van de HUB voor Duurzaamheid zijn de eerste geluiden vanuit de gemeente Amersfoort en restauranteigenaars over dit idee positief. Het idee wordt de komende tijd dan ook verder onderzocht en uitgewerkt in een projectgroep onder leiding van de HUB voor Duurzaamheid.

Bron: HU Redactie