Vragen over vernielingen tijdens eindfeest Nijenoord 1

Muren neergehaald, plafondplaten vernield en elektriciteitsdraden losgetrokken: hoe kon dat gebeuren?

Muren neergehaald, plafondplaten vernield en elektriciteitsdraden losgetrokken van Neijenoord 1

Muren neergehaald, plafondplaten vernield en elektriciteitsdraden losgetrokken. Studenten uit de Hogeschoolraad (HSR) hebben vragen gesteld hoe een afscheidsfeest van de HU-locatie Nijenoord 1 zo uit de hand kon lopen.

Een deel van de circa 700 feestende studenten heeft vernielingen aangericht aan de HU-locatie Nijenoord 1, vertellen enkele HSR-studenten tijdens de vergadering woensdag 21 december. Dit gebeurde tijdens het afscheidsfeest Nacht van Nijenoord op donderdagavond 15 december.

nijenoord-plafondVolgens de studenten in de HSR zijn muren gesloopt, plafondplaten vernield en elektriciteitsdraden losgetrokken. Ook is diverse keren het brandalarm ingedrukt. De politie is met groot vertoon uitgerukt en heeft rond half elf ’s avonds een einde aan het feest gemaakt.

Te weinig beveiligers
‘De sfeer tijdens de ontruiming was grimmig’, zegt een van de studenten in de raad. Een ander maakt zich zorgen omdat het brandalarm niet hoorbaar was in de kelder. ‘Er hadden doden kunnen vallen als er echt brand was uitgebroken of als het pand was ingestort.’ Volgens de HSR-studentleden waren er veel te weinig beveiligers bij het feest aanwezig.

Een woordvoerster van de HU zegt in een reactie dat het college van bestuur op de hoogte is van de vernielingen tijdens het feest. Zij zegt dat een aantal van de vernielzuchtige studenten bekend is en dat er aangifte is gedaan. Over de hoogte van de schade en hoe het uit de hand kon lopen, kon zij geen mededelingen doen.

De instituten voor Gebouwde Omgeving en Engineering & Design verhuizen in de kerstvakantie van de Nijenoord 1 naar De Uithof. Het Institute for ICT heeft Nijenoord in oktober verlaten om tijdelijk ondergebracht te worden aan de Daltonlaan 200

Het is niet meer mogelijk om te reageren

1. Volgens mij gaat het hier om volwassen studenten die een gedrag vertonen die het niet past bij de normen en waarden die zij, hopelijk,hebben meegekregen gedurende hun opvoeding.

Schade verhalen en afscheid nemen van deze studenten want dit soort mensen, als je ze zo kan noemen, horen niet thuis in de gebouwen van de HU.

2. Beste trajectum,
    Niet alleen de sfeer was grimmig maar ook heel de opzet was verkeerd.
    je hebt een gebouw dat “gesloopt” (tussen haakjes want het wordt compleet gestript en verbouwd) gaat worden, je hebt een hoop studenten en een hoop drank. de manier van communicatie via social media ( er mag met graffiti op plaatsen gespoten worden etc (ondanks dat dit een supertof idee is )) was verkeerd. Er waren geen regels opgezet vooraf aan deze avond, waarop de terechte vraag ook kwam (als ik het goed heb van een studente) of er geraust mocht worden (oftewel gesloopt), zodra een vrouw dit vraagt zal een kwart van de mannen al zeker iets rebels in zijn hoofd hebben gehaald.
    Verder was de bewaking niet heel tactisch, er werd niet gecontroleerd (tassen/jassen), er waren iets van 20 bewakers op 700 man en de aanpak was verkeerd.
    Voor de mensen die gezellig een biertje kwamen doen, waaronder ikzelf, was het heel jammer om zo een feestje te zien eindigen. wij kwamen zelf pas om 9 uur aan en de sfeer was vrij gespannen. Er waren heel wat mannen die alfa gedrag aan het uitstralen waren en al gauw was de tweede verdieping afgesloten (zelfs voordat wij daar waren geweest). Gelukkig wel een biertje kunnen doen en beneden gezellig met bevriende verenigingen kunnen praten (waar het overigens wel gezellig was en de sfeer heel ontspannen was) en vervolgens onze avond in de stad vervolgd.
    Ik moet concluderen dat het idee super was ( met echt hele toffe activiteiten!!!) maar er echter te kort is geschoten aan doorgedachte plannen vooraf. Voor de HU, bereid dit anders voor; zet regels op, laat mensen weten wat je wil. zodra er iets gebeurt meteen aanpakken en niet laten gaan want dan escaleert het; (sluit die mensen desnoods op op de 3e verdieping!!)

verder voor trajectum, het HSR lid dat praat over ” ‘Er hadden doden kunnen vallen als er echt brand was uitgebroken of als het pand was ingestort’, ” ik vind het jammer dat losse quotes hierin worden gegooid. Dit laat alleen blijken dat deze student geen idee heeft over de bouw van het gebouw en mogelijk zelfs geen technische studie doet. Ik ervaar dit als onnodig extra onrust zaaien en dat is jammer.

3. Beste,
    Ik heb onderhand menig student gehoord over de quote: “Er hadden doden kunnen vallen als er echt brand was uitgebroken of als het pand was ingestort”. Deze quote is van mij afkomstig en is uit zijn context gehaald.
    Het is namelijk dat tijdens het feest op sommige plekken, onder andere het café van UTV en ICB, het brandalarm niet hoorbaar was. Daarover heb ik mijn zorgen geuit. Want dit betekend dat als er brand uitgebroken was, of als de situatie in het gebouw echt zorgelijk was geweest, dit voor veel studenten nare gevolgen kon hebben. Ik zie de ernst hier van in aangezien het café in de kelder was. Vandaar heb ik deze quote geplaatst om de ernst hier van te benadrukken. Jammer dat het uit de context is gehaald.

groet,

Koen van den Helder, student-lid HSR

4. Zin toegevoegd: Een ander maakt zich zorgen omdat het brandalarm niet hoorbaar was in de kelder.