Student over docent

‘We zitten toch op het hbo en niet op de Jip-en-Jannekeschool’

Foto: Kees Rutten

Hoe denken studenten over docenten? Plus de vraag: wat moet er veranderen aan de HU? Een serie interviews, met in de zevende aflevering Jitse, tweedejaars student Journalistiek. Hij vertelt over kritiek van docenten, het rooster en zijn irritaties naar sommige studenten.

Wie was je beste docent en waarom?
‘Uiteraard Gert-Jan Peddemors. En waarom? Hij begreep mijn humor. Wat bij veel andere docenten vaak niet zo is. Zij waarderen mijn grapjes minder goed. Gelukkig begreep Gert-Jan ze wel en kon ik tijdens zijn lessen plezier hebben en leren tegelijkertijd. Hij gaf mij ook het gevoel dat ik talent voor het vak heb. Dat zei hij immers een paar keer. Zulke complimenten motiveren mij meer dan bijvoorbeeld het negatieve commentaar van andere docenten.’

Wat zou je willen veranderen aan de Hogeschool Utrecht als je de baas was?
‘Uhm jeetje, wat ik zou veranderen? In het rooster mag meer rekening gehouden worden met de studenten die van ver komen. Nu met de online lessen is het geen ramp, want je kan alles thuis doen. Alleen in het verleden moest ik om vijf uur opstaan, als ik om half negen op de hogeschool moest zijn. De motivatie om dan te komen was er niet, dus skipte ik soms de les. Verder mogen de lessen uitdagender zijn. De docent zou bijvoorbeeld vaker nieuwe stof kunnen behandelen en de lessen uptempo houden.’

Denk aan je slechtste docent, wat doet hij verkeerd?
‘De docent waar ik het nu over heb, had commentaar op mijn schrijfstijl. Hij zei dat ik te veel oude en ingewikkelde woorden gebruikte in mijn tekst, zoals hedendaags. Ik weet niet of het aan mij ligt, maar ik vind dat woord niet ingewikkeld of oud. We zitten toch op het hbo en niet op de Jip-en-Jannekeschool? Het mag van mij allemaal meer niveau hebben.’

Welk groot misverstand heerst er bij docenten over studenten?
‘Dat ze denken dat het ondanks corona het voor ons makkelijk is om ergens langs te gaan om een item te schieten. Dat is niet zo. Misschien is het voor een RTL of NOS wel te doen, maar voor ons, als studenten niet. Ik wilde namelijk een item maken over dierentuin Blijdorp, alleen zaten zij daar niet op te wachten. Ze zeiden dat mijn bereik te klein was en ze geen extra risico wilde lopen op coronabesmettingen. Dit soort situaties hebben we verteld aan docenten, maar zij ontkennen dat dit de realiteit is.’

Ben je wel eens woest of verdrietige geweest tijdens een les? Of juist heel blij?
‘Niet boos, maar wel lichtelijke geïrriteerd. Ik wilde tijdens een les een discussie aangaan met een medeleerling, maar de docent stond dat niet toe. Ik had namelijk een column geschreven, waarop een andere student en haar vrienden negatief reageerden. Ik vond dat kinderachtig en wilde weten wat nou precies hun standpunten waren.

De docent begon met het bespreken van het artikel en toen ik wat wilde zeggen wuifde hij het weg en ging hij door met het bespreken van een ander artikel. Wat veel minder interessant was dan dat van mij.’

Ook interessant: HU-docent Amin Asad genomineerd voor landelijke Docent van het Jaar