Nieuws

Winnaars voorronde rekendictee bekend

‘Yolanthe laat een foto van Wesley inlijsten. De lijst is overal 5 cm breed. Hoeveel cm is de omtrek groter geworden?’ Maandag 10 oktober bogen vijftig deelnemers zich over vragen als deze in het dramalokaal van de Utrechtse pabo tijdens de voorronde van het Bartjens Rekendictee.

In 2014 wordt rekenen een verplicht examenonderdeel voor middelbare scholieren. De HU organiseerde daarom dit jaar voor het eerst een voorronde van het Bartjens Rekendictee. Het dictee was niet alleen voor studenten. Er waren drie categorieën: pabo-studenten, overige HU-studenten en HU-medewerkers. Winnaars Pauline Eleveld (pabo-student), Emiel Onderwater (wiskundestudent) en Lucie Schipper (docent op de FE) zijn verzekerd van een plek in de landelijke finale op 25 november.

Het landelijke rekendictee wordt sinds 2004 elk jaar georganiseerd als eerbetoon aan Willem Bartjens, de legendarische rekenmeester uit de 16e eeuw. Net als bij de HU-voorronde zal de finale gepresenteerd worden door HU-docent Marjolein Kool. De finalisten krijgen een uur de tijd om de rekenopgaven van de wiskundedocent op te lossen.

Tot 11 november kunnen HU-studenten en medewerkers nog meedoen aan de landelijke internetvoorronde om zo alsnog een plaats in de finale bemachtigen.

Het antwoord op de vraag is: 40 cm.