Nieuws

Zorgopleidingen Saxion schrappen studentenstop

Wie heel graag fysiotherapeut wil worden, kan vanaf volgend studiejaar sowieso bij Saxion Hogescholen terecht. Die stopt bij alle zorgopleidingen met selectie aan de poort.

Door Irene Schoenmacker (HOP)/GR

Normaal gesproken is het dringen aan de poort van opleidingen als Fysiotherapie en Verpleegkunde: zij kiezen hun studenten door loting of selectie. Maar Saxion Hogescholen houdt daar vanaf volgend jaar mee op.

De HU stopt met ingang van komend jaar ook met de numerus fixus voor Verpleegkunde. Bij acht andere bachelors in de gezondheidszorg, waaronder Fysiotherapie, blijft de studentenstop van kracht.

We worden steeds ouder
We worden steeds ouder daardoor neemt de vraag naar hulpverleners toe, stelt Rients Jorna, directeur van de Academie Gezondheidszorg van Saxion. Hij vindt een beperking van de instroom niet meer nodig: in de toekomst zou er juist een tekort aan zorgprofessionals kunnen ontstaan.

De hogeschool is niet bang voor een enorme vloedgolf van studenten. Voorgaande jaren was loten bij Verpleegkunde vaak niet eens nodig. ‘Bovendien komen veel hbo-studenten van zorgopleidingen uit de regio’, zegt Jorna. ‘We verwachten daarom niet dat er grote verschuivingen tussen de hogescholen zullen plaatsvinden.’

Wel gaat de hogeschool meer nadruk leggen op de studiekeuzegesprekken die met aspirant-studenten worden gevoerd. ‘We geven een grotere verantwoordelijkheid aan de student zelf’, zegt Jorna. ‘Meer dan voorgaande jaren.’

Bindend studieadvies verhoogd
Ook gaat Saxion de eisen binnen de opleiding zelf aanscherpen: er wordt bijvoorbeeld strenger gekeken naar de houding van de student. Bovendien wordt het bindend studieadvies van 48 studiepunten verhoogd naar 51.

Saxion zegt de eerste hogeschool van Nederland te zijn die de numerus fixus van al zijn zorgopleidingen intrekt. Vorige week bleek uit de nieuwe Keuzegids dat de helft van alle hbo-studies vanaf volgend jaar ook geen studentenstop meer hanteren: dit vanwege de hoeveelheid tijd die zo’n selectieprocedure kost.

Alleen studiekiezers die zich te laat (na 1 mei) aanmelden voor de zorgopleidingen van Saxion kunnen nog geweigerd worden. ‘Een slimme manier om alsnog ongemotiveerde studenten eruit te filteren’, vindt Frank Steenkamp, directeur van de Keuzegids. ‘Zo ben je een hoop bureaucratie kwijt.’

Meer informatie over de numerus fixus aan de HU hier.