Digitale lessen ‘uitrollen’. Hoe ziet dat eruit?

Foto: Kees Rutten

‘Hoe gaat het met de lessen online? ‘Die worden nu uitgerold,’ zei de woordvoerder gisteren in de video. Klinkt heerlijk soepel. Maar hoe ziet dat eruit ? Vijf docenten leggen het uit, voor zover hun tijd dat toelaat, ahum.

Annemiek de Schepper – Foto: Kees Rutten

Annemiek de Schepper, docent creatief schrijven

‘Ik was net aan het soppen, je moet de boel toch schoonhouden, niet? Voor de rest ben ik hartstikke druk. Ik geef de cursus creatief schrijven. Volgende week zou ik een boekpresentatie geven met Nico Dijkshoorn en Eva Hoeke, maar die gaat niet door. Nu ben ik vooral met andere docenten aan het bellen over hoe we alles digitaal organiseren. We gebruiken tools die we al hadden, maar waar we nagenoeg nooit iets mee deden. Voor mijn cursus mindfull communiceren kwam ik in een moreel dilemma. Zou ik de studenten vragen om een gesprek met iemand op te nemen op video? Terwijl ze hun sociale contacten moeten mijden? Ik ben er nog niet uit. Verder let ik erop dat ik de rust bewaar. Soms is het beter even te wachten, want de veranderingen gaan nu zo snel. Voor je het weet doe je dingen dubbel.’

Sanne Buitenhuis – Foto: Kees Rutten

Sanne Buitenhuis, opleidingsdocent pabo

‘Ik hoor net dat de stages drie weken stoppen, dus dat moeten de studenten even horen. Gisteren was ik vrij en vanmorgen had ik een ontplofte mailbox. We hadden gelukkig nog een aantal hoorcolleges liggen, die worden nu van de plank gehaald. Tot nu toe konden vooral de ouderejaars stage blijven lopen, omdat ze al goed genoeg zijn om een waardevolle bijdrage te kunnen leveren. Maar sinds vandaag zitten ze thuis. Ik verwacht wel wat vragen, vooral van afstudeerders die vrezen voor vertraging.’

Leo Polak (meest rechts) – Foto: Rachel Kloek

Leo Polak, docent werktuigbouwkunde

Eerste reactie, via de app:

‘Ik heb net een hoorcollege gegeven met Colin’
‘Straks twee werkcolleges’
‘Ik vertel je er graag over’
‘Maar erg drukke dag’
‘Misschien morgenochtend’

(Telefonisch: )’Oké, één minuut, wat wil je weten?’

‘We hebben een college van anderhalf uur gegeven, in Microsoft Teams, voor exacte wetenschappen. Ik deed het samen met mijn collega Colin, halverwege wisselden we van rol. Dat ging goed, de één presenteerde en de andere gaf antwoord op vragen, via de chat. Op een gegeven moment ging het mis, ik probeerde ik iets te veranderen aan mijn schermen en toen zagen de studenten me niet meer. Ik ging verder met één scherm en liet de chat even voor wat het was. Ging goed, maar nu moet ik echt ophangen!’

Luuk van Loon – Foto: Kees Rutten

Luuk van Loon, docent Engels:

‘We hebben bij het instituut Archimedes het geluk dat we ervaring hebben met creatieve vormen van lesgeven. Dat is de core business van een lerarenopleiding. Digitale colleges en toetsvormen zijn ons bekend. Ik heb in de eerste twee blokken meer lesgegeven dus heb het nu wat minder druk. Momenteel help ik vooral mijn collega’s met de online toetsen. Net heb ik aan iemand uitgelegd hoe het programma screencast werkt.

Lastig waren de mondelinge examens, maar daar hebben we vandaag iets op gevonden. Die gaan plaatsvinden via Skype en de eerste examinator neemt ze op. De tweede beoordelaar kijkt de opname terug en geeft ook zijn cijfer. Van afstudeerders krijg ik de meeste vragen, want die zijn bang om dat ze straks niet lang genoeg hebben stage gelopen. Het valt me op dat iedereen kalm is en pragmatisch, wel zo relaxed.’

Ansfrida Vreeburg docente advising skills

Gisteren om 12:00 uur hadden onze studenten hun leerteam al online geregeld, heel stoer vond ik dat. Een uur later kregen ze hun eerste digitale college data science en dat liep ook goed. We moesten even afstemmen wie de studenten informeert, de opleidingscoördinator of de docent. Dat is nu ook duidelijk.’