Achtergrond

Een jaar zonder wegwerpbekers: thuis afwassen en ‘leenglazen’

Foto: Kees Rutten

Precies een jaar geleden stopte de HU met wegwerpbekers. Elke student en medewerker moet sindsdien een eigen mok meenemen en die thuis (duurzaam) afwassen. Dat zorgt voor de nodige uitdagingen.

Aan het begin van vorig studiejaar deelde de HU duizenden herbruikbare blauwe, witte en rode HU-bekers uit. Studenten stonden ervoor in de rij, en ook medewerkers waren enthousiast over de gratis merchandise.

4 september 2023. Foto: Kees Rutten

De wegwerpbekers zijn nu één jaar verbannen. In de wandelgangen is lang niet iedereen tevreden over de herbruikbare bekers. Zo kocht een docent vorige week een stapel wegwerpbekers bij de SPAR omdat de eerstejaars anders geen koffie konden halen tijdens hun introweek. Een ander vroeg zich af waarom je bijna nergens met zeep en warm water kunt afwassen. 

Oeps, vergeten…

Natuurlijk zijn er altijd collega’s en studenten die hun mok vergeten. Dan zijn er een paar opties. Je kunt een herbruikbare beker van Douwe Egberts kopen in de vendingmachine (2,95 euro) of een beker bij het koffiezaakje MAMS (14,50 tot 19,95 euro). Je kunt ook koffie bij MAMS kopen: dan koop je er voor 25 cent een wegwerpbeker bij (maar wel zo’n 4 euro voor koffie).

Bij MAMS in Padualaan 101 neemt zo’n veertig procent van de klanten een eigen mok mee, schat een van de medewerkers. Dat aantal ligt bij de locatie in Heidelberglaan 15 lager: ‘Zo’n dertig procent. Daar komen in verhouding meer studenten en die hebben minder vaak een eigen mok mee.’

Foto: Kees Rutten

Alleen voor externen

Bij de recepties van de HU-gebouwen staan tientallen glazen, maar die zijn alleen voor externen. Daar is weinig ruimte voor uitzonderingen. ‘Als iedereen die zijn mok vergeet daar aanklopt, hebben we nooit genoeg glazen’, vertelt een medewerker van de receptie.
Bij de receptie van Padualaan 101 lenen ze er tien tot twintig uit per dag. Om te voorkomen dat mensen het glas laten rondslingeren, moeten ze hun telefoonnummer achterlaten. De glazen worden afgewassen in de vaatwasser van de catering op de HU.

Bij de receptie van PL99 liggen dertig glazen op voorraad. Daar komen vaak gasten vanwege het vergadercentrum. Zij hoeven hun telefoonnummer niet te noteren, ‘ze worden meestal teruggebracht’. Ook dit is alleen voor externen. HU-medewerkers moeten hun eigen mok meenemen. Die zit overigens ook in het ‘Warm welkom-tasje’, dat elke nieuwe medewerker ontvangt.  

Miljoenen bespaard

De witte wegwerpbekers van de HU leken van karton, maar bevatten ook een laagje plastic. Vanwege nieuwe wetgeving deed de HU ze daarom in de ban. Hierdoor zijn er op de HU het afgelopen jaar zo’n 2 miljoen wegwerpbekers bespaard. Maar of de herbruikbare mokken direct duurzamer zijn dan wegwerpbekers, is nog maar de vraag.

Zes studenten van de minor International Development Work deden in 2019 een project om HU’ers confronteren met het aantal koffiebekers dat ze dagelijks weggooien. Foto: Maarten Nauw

Eén jaar duurzaam wassen

Pas als je een herbruikbare mok een jaar lang gebruikt en alleen in de vaatwasser of een teiltje wast (dus niet op de HU met warm water), is dat duurzamer dan elke keer een wegwerpbeker pakken. Dat blijkt uit onderzoek van Milieu Centraal

Ook Dora Spronk, verantwoordelijk voor het afval van de HU, vertelde eerder aan Trajectum tweeslachtig te staan in de herbruikbare bekers. ‘We willen duurzaam doen en in principe waren die eigen bekers een goed idee. Maar als vervolgens iedereen ze dagelijks gaat afwassen met heet water en zeep is de milieu-opbrengst weg. Laat staan als je hem ook nog gaat afdrogen met een papieren doek.’ Volgens Spronk zijn we te schoon. ‘Want hoe vies is zo’n beker eigenlijk als je er zelf uit gedronken hebt? Omspoelen met koud water is ook prima.’

Koud afwassen

Druppels koude koffie in je tas als je de mok niet goed hebt afgedroogd. Of een schimmelende bodem, omdat ‘ie op de HU staat te rotten. Idealiter neem je de mok elke dag mee naar huis, om in de vaatwasser te doen. Gedurende de dag spoel je de mok om met koud water. Maar doen studenten en medewerkers dat ook?

Video: Sander van de Pol en Lucas Versteeg

De meningen zijn verdeeld, en lang niet iedereen kent ‘de regels’ voor het duurzaam afwassen. Misschien goed voor een volgend gesprek bij de koffieautomaat. 


Benieuwd naar de beste koffie in en rondom de HU? Lees: