Nieuws

Huisjesmelker van het jaar krijgt oeuvreprijs

De Utrechtse kamerverhuurster Betty Chang krijgt dit jaar niet alleen de titel ‘huisjesmelker van 2011’ maar ook de ‘oeuvreprijs voor de huisjesmelkerij’ van de LSVb en SP-jongerenorganisatie Rood. Ze weigert de prijzen in ontvangst te nemen.
 
Volgens het juryrapport is Chang een notoire huisjesmelker. In 2006 ontving ze de titel huisjesmelker van het jaar ook al eens en in de daaropvolgende jaren werd ze vaker genomineerd. Volgens de jury vraagt ze veel te hoge huren, pleegt ze geen onderhoud, respecteert ze de privacy van de huurder niet en maakt ze slechte contracten. De verhuurster ligt momenteel in de clinch met de gemeente Utrecht, een rechtszaak dient binnenkort.
 
De LSVb en SP-jongerenorganisatie Rood ontvingen een honderdtal nominaties voor de oneervolle titel die ze sinds 2003 uitreiken. De meeste klachten kwamen uit Groningen en Utrecht.
 
Rood pleit voor de invoering van een vergunningenstelsel voor grote verhuurders. Dan kunnen gemeenten controles uitvoeren en kan de politie ingrijpen als huurders geïntimideerd worden.
 
Chang was niet bereikbaar voor commentaar, maar in dagblad Spits zegt ze de kritiek niet terecht te vinden. Ze noemt de verkiezing “een jaarlijks terugkerende socialistische campagne”.