Columns

Ook Google wordt sociaal

Na Facebook, Friendster, My Space, Hyves, Twitter en LinkedIn heeft nu ook Google zijn eigen sociale netwerk opgezet, genaamd ‘Google+’. Het sociale netwerk is bedoelt om familiefoto’s apart te kunnen delen met je naaste familie en bijvoorbeeld de uitgaansfoto’s met je stapvrienden. Kortom, de populaire zoekmachine focust zich op het gericht delen van informatie en ervaringen met je naasten.

In het vriendenbestand op Facebook of je volgers op Twitter zijn vaak zowel familieleden en vrienden, als vage kennissen en buurtbewoners opgenomen. Alles wat je online deelt wordt dus door elke volger of vriend gezien. Dit zorgt ervoor dat de social media gebruiker rekening moet houden met wat hij of zij, met soms wel honderden verschillende mensen deelt.

Google probeert deze beperking op te lossen door gericht en gecontroleerd informatiedeling mogelijk te maken met verschillende persoonlijk samengestelde, sociale groepen. Net zoals mensen in het ‘echte leven’ ook verschillende sociale groepen hebben. Toch moet in het achterhoofd gehouden worden dat social media daadwerkelijk ook een virtuele schijnwereld is. Al is dit in de ogen van de dagelijkse internetgebruiker niet meer het geval…