Nieuws

Rechtszaak om langstudeerboete

Drie studentenorganisaties klagen de staat aan vanwege de wet op het verhoogde collegegeld voor langstudeerders, waar de Eerste Kamer dinsdagavond mee instemde.

Over een week of zes zal de dagvaarding binnenkomen bij het ministerie van OCW, schat voorzitter Sebastiaan Hameleers van het Interstedelijk Studenten Overleg. Het ISO stapt samen met de Landelijke Studenten Vakbond en de Landelijke Kamer van Verenigingen naar de rechter.

De organisaties vinden dat de maatregelen in de wet ‘groot onrecht doen aan duizenden studenten in Nederland’. Ze hebben advocatenkantoor Stibbe in de arm genomen om de procedure voor hen te voeren.

Vanaf september 2012 moeten studenten drieduizend euro extra collegegeld betalen als ze meer dan een jaar zijn uitgelopen in hun eerste bachelor- of masteropleiding. ‘Deze wet zou op zijn minst een regeling moeten bevatten voor studenten die al vertraging hebben opgelopen voordat de wet er kwam’, vindt Hameleers. Met deze wet verandert het kabinet volgens hem de spelregels tijdens de wedstrijd.