Achtergrond

Redactioneel: Opmars

Wie de tweets op Twitter over Hogeschool Utrecht volgt, wordt niet vrolijk. Kritiek en negatieve uitingen over onderwijs, docenten en faciliteiten voeren de boventoon. Deze kwinkslagen van 140 tekens kunnen makkelijk weggewuifd worden als weinig onderbouwd, ware het niet dat de HU ook in meer gedegen onderzoeken niet goed uit de bus komt. Met als voorlopig dieptepunt de gedeelde laatste plaats in de Keuzegids.

Is het dan allemaal kommer en kwel aan deze hogeschool? Zeker niet, er zijn opleidingen die bovengemiddeld of zelfs buitengewoon goed scoren. En op individueel niveau gebeuren mooie dingen. Zoals Ivo van Woerden, oud-student journalistiek, die undercover ging in de ouderenzorg en zijn schrikbarende ervaringen publiceert in een boek (zie pagina 12). En studenten van de faculteit Maatschappij & Recht die goed werk verrichten tijdens hun stage bij welzijnsinstellingen ‘nieuwe stijl’ in de regio (zie pagina 16).

Ondertussen twitteren studenten er lustig op los (zie pagina 11) en mogen zij ook onverbloemd hun mening geven tijdens de Nationale Studentenenquête (NSE), die wordt verwerkt in de volgende Keuzegids.
Geschrokken door het teleurstellend resultaat van de laatste editie trekt het college van bestuur alle registers open om het tij te keren. Zo dienen slecht presterende opleidingen op korte termijn verbeterplannen op te stellen en komt een commissie voor de zomer met verbetersuggesties.

Eén hardnekkig irritatiepunt van studenten lijkt in ieder geval al getackeld. Er is een proef gestart waarbij studenten automatisch een mailtje krijgen als hun tentamencijfer op Osiris is gezet (zie pagina 4). Dat scheelt studenten tig keer tevergeefs inloggen op het studie-informatiesysteem. Een verbluffend eenvoudige en doelmatige oplossing.

Wie meer van dergelijke lumineuze ingevingen heeft, kan ze spuien tijdens het evenement DOtalks op 14 april (zie pagina 5). Enkele medewerkers roepen eenieder op om met ideeën te komen om de HU hoger in de ranglijsten te krijgen. Voor de aankomende Keuzegids komen al deze inspanningen waarschijnlijk te laat, maar de opmars is in gang gezet. Hou de tweets maar in de gaten.

Gerard Rutten (redacteur)

Hoofdredacteur Janny Ruardy is voor een onderwijsproject in Suriname