Studie & Vooroordelen

Student Oefentherapie Cesar: ‘Bij ons in de klas zit iedereen onderuitgezakt’

Illustratie: Marie van der Donk

Over iedere opleiding bestaan vooroordelen. Welke zijn dat? Deze week de opleiding Oefentherapie Cesar. Op Instagram vroegen we jullie: waar denk jij aan bij deze opleiding? De antwoorden: ‘Een soort fysio’, ‘Wat???’, ‘Hebben zelf een goede houding’, ‘Letten op andermans houding’, ‘Praktijkstudie’, ‘Empathisch en sociaal’, ‘Lopen graag op blote voeten’, en ‘Houden van mindfullness en yoga’.

Tweedejaars student Leoniek Derene (18) reageert.

Word jij later een soort fysiotherapeut?
‘Een fysiotherapeut kijkt vooral naar de klachten die iemand heeft, dus als je last hebt van je been, masseert de fysio het been en krijg je oefeningen. Een oefentherapeut richt zich op het lichaam als geheel en kijkt meer naar gedrag in het dagelijks leven. Als je last hebt van je been, kijk ik bijvoorbeeld naar hoe iemand staat. Vanuit daar kijk ik of dat de oorzaak van je klacht zou kunnen zijn. Vervolgens pakt een oefentherapeut die houding aan, zodat de klacht verdwijnt.’

Moet je vaak uitleggen wat je opleiding inhoudt?
‘Als ik zeg ‘‘ik doe Oefentherapie Cesar’’ kijken mensen me altijd aan met een blik van ‘‘wat is dat?’’ Eigenlijk weet nooit iemand wat ik doe. Het is ook maar een kleine opleiding, niet heel bekend. Mensen die zelf oefentherapie hebben gehad, weten wat het is. Soms is het wel vervelend, maar ik weet van veel opleidingen ook niet wat het inhoudt, dus andere mensen moeten ook vaak hun opleiding uitleggen aan mij.’ 

Heb je zelf een goede houding?
‘Zeker niet. Als je bij ons in de klas rondkijkt, zie je iedereen onderuitgezakt naar de docent luisteren. We weten hoe het moet, maar we doen het zelf ook niet altijd. We zijn ons meer bewust van onze houding, maar zolang die ons geen klachten oplevert, is het geen probleem. Sinds ik de opleiding doe, zeg ik wel vaker tegen mezelf ‘‘ga eens rechtop zitten’’. Op stage moet ik er ook op letten, want als ik een patiënt voor me heb die ik een goede houding ga aanleren en ik ga onderuitgezakt zitten, geef ik niet het goede voorbeeld. Dan denkt die patiënt vast ‘‘Goh, hier ben ik niet aan het juiste adres.’’’

Valt een slechte houding bij mensen je meteen op?
‘Als ik om me heen kijk, zie ik mensen vaak half in een stoel liggen of scheef ergens naartoe draaien. Wanneer ik sta te wachten op de trein, zie ik iedereen met overgestrekte knieën staan. Het is belangrijk dat mensen op hun houding letten. Als je veel tilt vanuit je rug, kun je daar op latere leeftijd flink last van krijgen en als je veel onderuitgezakt zit, kun je daar vergroeiingen aan overhouden. Je kunt je houding verbeteren door je laptop iets hoger neer te zetten, zodat je recht vooruit kunt kijken. Dan zit je al minder voorovergebogen.’

Heb je veel praktijklessen?
‘We hebben praktijklessen over kinderen en over ouderen. We sporten ook met elkaar. Veel lessen staan in het teken van oefenen hoe je met patiënten omgaat. Er komen vaak simulatiepatiënten bij zo’n les, zodat we de echte situatie nabootsten. 

Los van alle praktijk hebben we ook theorie, zoals fysiologie. Daarbij leren we hoe de spieren werken. Ook hebben we trainingsleer, dat gaat over waarom je een bepaalde oefening doet, hoe vaak je dat doet en op welke manier je de oefening moet uitvoeren. Dat leren we, zodat je kunt kijken hoe je iemand het beste vooruit kunt laten gaan. We leren ook over gedrag en groepsdynamiek, eigenlijk alles wat met mensen te maken heeft die je tegenkomt in de praktijk.’

Ben je empathisch en sociaal?
‘Als je mensen met veel pijn voor je hebt, moet je begrip kunnen tonen en niet denken ‘‘het maakt me niet uit dat jij pijn hebt’’. Bij intakes wil je zoveel mogelijk over mensen en hun problemen weten. Je bent veel met mensen in gesprek, dus sociaal vaardig zijn, is belangrijk.’

Op blote voeten lopen schijnt beter te zijn voor je houding, doe jij dat ook wel eens?
‘Als ik naar iemands houding kijk, moeten diegene zijn schoenen uitdoen. Er zijn veel verschillende soorten schoenen die wel of geen steun geven, dus op blote voeten zie je iemands houding beter. Op blote voeten lopen is goed voor je houding, omdat de spieren in je voeten zonder de steun van een schoen steviger worden. Ik zie op internet vaak dat mensen op blote voeten door het bos wandelen, maar ik heb daar geen behoefte aan.’

Ben je bezig met mindfullnes en yoga?
‘We leren over mindfullnes, omdat we veel bezig zijn met ademhalingen. Er zijn mensen die hyperventilatieklachten hebben, veel in elkaar gedoken zitten en ‘hoog’ ademen. Die wil je tot rust krijgen in een lagere ademhaling. Dat heeft alles met spieren te maken. We hebben laatst een les gehad waarbij we ‘geluidenmeditatie’ kregen van een docent. We kregen twee verschillende soorten en die moesten we vergelijken om te onderzoeken welke we het fijnste vonden en waarom. Op basis van welke oefeningen we zelf fijn vinden, kunnen we bepalen welke oefening we geven in de beroepspraktijk. Mensen waren tijdens de les op bed gaan liggen en zijn gewoon in slaap gevallen, omdat het zo ontspannend was. Dus ja, we zijn er wel mee bezig, maar we doen in ons dagelijks leven niet allemaal aan yoga.’ 

Waarom heb je gekozen voor deze opleiding?
‘Ik wilde eigenlijk eerst Fysiotherapie studeren, totdat mijn moeder naar de oefentherapeut moest. Ik ben meegegaan om te kijken naar wat zij deed en ik vond het interessant, omdat oefentherapie meer is dan masseren en sporten.  Ik heb getwijfeld of dit wat voor mij was, maar uiteindelijk dacht ik: ‘‘dit is wat ik wil doen.’’ Tot nu toe heb ik geen moment spijt gehad. Maar goed ook, want de opleiding stopt binnenkort. Aankomend jaar is het laatste jaar dat ze in Utrecht starten. Ik vind het jammer, maar er zijn gewoon te weinig aanmeldingen. Zo’n kleine klas is gezellig. Het hele tweede jaar bestaat uit achttien mensen, we zijn heel close.’

Wat ga je doen na de opleiding?
‘Ik wil iets in het werkveld gaan doen, maar ook door studeren. Anders ben ik twintig als ik afstudeer en ik vind het ook zowat om meteen de rest van mijn leven te gaan werken. Ik wil uiteindelijk het liefst aan de slag in een revalidatiecentrum. Het lijkt me tof om me daar meer in te verdiepen. Ik heb altijd al interesse gehad in revalidatie. Ik twijfelde eerst ook tussen oefentherapie als opleiding of mens en techniek. Daar maak je instrumenten, dus nieuwe benen of armen, voor mensen. Als oefentherapeut kan ik mensen ook helpen om te revalideren.’ 

Ook interessant: Het dilemma van het okselhaar