Vier mannelijke studenten van het Utrechtse studentencorps (USC) worden vervolgd voor het verspreiden van een bangalijst. Het OM stelt dat het maken van de lijst in dit geval niet strafbaar is, maar het verspreiden ervan wel.
De lijst, getiteld ‘grietenprestatie jaartje 23′, werd eind 2023 binnen het USC gedeeld. Op deze lijst stonden namen, foto’s en soms ook privégegevens van 28 vrouwelijke leden van studentenvereniging voor vrouwen UVSV. Bij de foto’s werden seksistische opmerkingen geplaatst. Het Openbaar Ministerie heeft besloten de studenten te vervolgen. Het OM zegt dat het maken van de lijst niet strafbaar is, maar het ‘verspreiden ervan met beledigende inhoud’ wel.
In maart 2024 kwam de lijst breder in omloop, waarop slachtoffers en hun ouders aangifte deden. Meerdere meisjes werden sindsdien lastiggevallen: telefonisch en via sociale media. Het OM is er niet in geslaagd om te achterhalen wie de lijst buiten de vereniging verspreidde, omdat het document al wijdverspreid was toen het onderzoek begon.
Geen ‘doxing’
De ouders van de slachtoffers hadden gehoopt dat de studenten voor doxing, het delen van persoonsgegevens, zouden worden vervolgd. Dat was echter niet mogelijk omdat de lijst vóór 2024 is gemaakt en doxing is pas sinds 1 januari 2024 strafbaar. Advocaat Ina Brouwer, die de ouders bijstaat, is blij dat het OM de zaak serieus neemt. Volgens haar toont het daarmee begrip voor de ernst van een dergelijke bangalijst en de intense gevolgen voor de slachtoffers.
Volgens het OM zijn we als maatschappij anders naar dit soort feiten gaan kijken en is dit een van de redenen waarom ze een andere aanpak hebben dan de bangalijst bij Vindicat, waarop geen aangiftes volgde. Het OM zag daar ook geen aanleiding om zelf een onderzoek te starten. Nu gaat het ten eerste om een strafbaar feit en is er meer bewustzijn over de impact en ernst, benadrukt het OM.
De verdachten hebben volgens het OM mogelijk niet ingeschat wat ze teweegbrachten en het heeft rekening gehouden met de belangen van verdachten. Ook na dit in overweging te hebben genomen, wil het dat een rechter zich over de zaak buigt. Een man uit Groningen die een tweede lijst verspreidde, wordt inmiddels apart vervolgd voor doxing, bedreiging en dwang.