Achtergrond

Iets gemist? Zo was het aan de HU, het afgelopen jaar. Heftig!

Vier seizoenen in één foto. Foto: Kees Rutten

Het studiejaar is afgerond en de zomervakantie is (voor de meesten) begonnen. Tijd om nog een keer terug te blikken op dit HU-jaar, want er zijn genoeg grappige, opmerkelijke en heftige dingen gebeurd.

Augustus ‘23: een begin en eind

Half augustus startte het jaar met de Utrechtse Introductie Tijd, waar deze nieuwe studenten hun verwachtingen deelden over hun studententijd. Voor hen was deze maand een nieuw begin, maar voor Jan Bogerd was het een afscheid. ‘Het was 10 procent gezeur en 90 procent liefde’, zei hij in zijn afscheidsinterview

September ‘23: aardbeving Marokko

Het studiejaar was nog maar net begonnen, toen Marokko werd getroffen door een zware aardbeving. Trajectum sprak drie studenten met familie in het rampgebied. ‘De Marokkaanse zender staat de hele dag aan.’ Dezelfde maand deed de HU afstand van wegwerpbekers en was er een landelijke GSA-middag.

De HU deelde gratis herbruikbare bekers uit. Foto: Kees Rutten

Oktober ‘23: rente op studieschuld

In oktober maakte DUO bekend dat de rente die studenten over hun lening moeten betalen meer dan vijf keer zo hoog werd. Van 0,46 procent naar 2,56 procent. Studenten werden woest: er volgde een protest

Voor medewerkers was er juist wat te vieren: een gratis ov-kaart. Ook maandverband werd gratis (op sommige plekken).

Met een studieschuld van een ton, betaal je 2.560 euro rente in een jaar. Foto: Kees Rutten

November ‘23: nieuw collegelid en verkiezingen

Het nieuwe collegelid Eva Reuling stelde zich voor in een interview aan Trajectum. ‘Ik heb voortdurend “eerste keren”’, vertelde ze. Deze maand bleek verder dat de HU er warmpjes bij zit, won de PVV de verkiezingen en organiseerde de HU een dag over stagediscrimatie (en een dag voor BHV’ers).

Stagediscriminatie bestaat, maar wat doe je ertegen? Illustratie: Lamiae El Hajjaji

December ‘23: afscheid Tineke Zweed

Na acht jaar nam collegelid Tineke Zweed afscheid op 13 december. In een afscheidsinterview vertelde ze over haar plannen: Frans leren en boeken lezen.

Besteed het miljoenenoverschot van de HU aan meer docenten‘, vond de hogeschoolraad diezelfde maand. En drie jonge docenten deelden hun ervaringen: ‘Aan mijn fietstas-koffertje zien ze wel dat ik geen student meer ben.’

Januari ‘24: mediastorm lezingenreeks

Het is je vast niet ontgaan: in het nieuwe jaar haalde de HU meerdere keren landelijk nieuws. De samenwerking met CIDI voor een collegereeks over de holocaust zorgde voor veel kritiek. De reeks is uitgesteld maar ging uiteindelijk wel door, met beveiliging.
Lees hier de reconstructie over hoe de lezingenreeks begon en ontspoorde. In april publiceerde de HU een video waarin Wilma Scholte op Reimer terugblikte op de situatie.

Ander nieuws uit januari: Uit onderzoek bleek dat bijna de helft van de HU-studenten worstelt met depressieve klachten. Tegelijkertijd ontvingen vertrouwenspersonen minder klachten van studenten.

Er was geen actievoerder te bekennen bij het eerste college. Foto: Gerard Rutten

Februari ‘24: dildo’s

Tussen al het serieuze nieuws door, was er ook tijd voor wat luchtigs: het bericht dat de SPAR University dildo’s ging verkopen. Veel studenten maakten foto’s en filmpjes, maar de medewerker hoopt juist dat seksspeeltjes normaler worden. Ondertussen vroegen de hogeschoolraad van de HU en de universiteitsraad van de UU om een verhoging van de bestuursbeurzen en nam de bevlogen docent Rien van Stigt afscheid van de HU.

Maart ‘24: bangalijsten

De Iftar aan de HU werd nog nooit zo druk bezocht als dit jaar. Ook was er weer landelijk nieuws: de bangalijsten van het Utrechts Studenten Corps. Een groep leden van de studentenvereniging verspreidde een vrouwonvriendelijke ‘grietenlijst’. De HU en UU stopten per direct de subsidies aan het USC. HU-onderzoeker Marion Uitslag pleitte ervoor om niet alleen de weg van het straffen in te slaan. ‘Wat je werkelijk wil, is dat ze begrijpen wat ze aanrichten.’

Iftar: ‘Steeds meer mensen hebben behoefte aan vreedzaam samen zijn.’ Foto: Kees Rutten

April ‘24: 1 april grap over schurft

Vlak voor 1 april publiceerde Trajectum het bericht HU doet een proef: schurft-controles bij ingang gebouwen. De grap leverde interessante reacties op. Iemand vroeg waarom de huidspecialist geen handschoenen droeg, de GGD belde en zelfs de NOS noemde het nieuwsbericht in een lijstje met 1 aprilgrappen. Serieuzer nieuws: In april beschuldigden anonieme HU-studenten hun docenten van ‘structurele discriminatie’.

Huidspecialisten zouden studenten bij de ingang testen. Foto: Kees Rutten

Mei ‘24: protestacties en verkiezingen medezeggenschap

Aan veel universiteiten in Nederland was het hét gesprek van de dag: de studentenacties tegen samenwerking met Israël. Aan de HU leek het stil, al was er een paar maanden eerder wat gedoe verwijderde protestborden over Palestina. Onderzoeker Anand Sheombar vond dat het college van bestuur zich mocht uitspreken voor een staakt-het-vuren.

In mei verscheen ook het hoofdlijnenakkoord van het nieuwe kabinet, sprak de hogeschoolraad over bezuinigingen van de HU en konden HU-medewerkers en studenten stemmen voor de medezeggenschapsraden. De uitslag? Veel nieuwkomers.

Protesten aan de UU, maar aan de HU lijkt het stil. Foto: Kees Rutten

Juni ‘24: statushouders afgestudeerd

In juni waren veel diploma-uitreikingen, maar deze was extra speciaal. Na een druk jaar in de schoolbanken mochten de deelnemers van het bijscholingstraject ‘Docentvluchteling voor de Klas’ hun certificaat in ontvangst nemen. Sommigen kunnen dankzij dit project hun beroep als docent voortzetten in Nederland: ‘Ik heb weer hoop.’ 

Verder kwam de verplichte stagevergoeding er bijna, besloot de bieb dat ze in het weekend niet meer iedereen zou toelaten en werd het voor medewerkers mogelijk om je aan te melden bij de HU onder geslacht X.

‘Dit traject gaf mij niet alleen kennis, maar ook zelfvertrouwen.’ Foto: Tristan Lof

Juli ‘24: slechte HU Thermometer Journalistiek

De HU Thermometer toonde zorgelijke scores bij de opleiding Journalistiek: een hoge werkdruk en lage scores voor sociale veiligheid. Lag het aan programmatisch toetsen, een roddelcultuur of een weinig luisterend managementteam? Trajectum sprak met betrokkenen.

Ook sprak Trajectum met langstudeerders en deed Instituut Archimedes een stap terug met het project Leernetwerken op Scholen.

Drieduizend euro boete? Illustratie: Maartje Hoevenaars.

Dat was het dan: een selectie van wat er het afgelopen jaar is gebeurd. Nu door naar volgend studiejaar, maar eerst nog even genieten van de vakantie.

Trajectum is 12 augustus weer terug, met verslag over de Utrechte Introductie Tijd!